Παρουσιαστικό κείμενο

Η διαχείριση του συγκεκριμένου blog διατίθεται να συνεισφέρει στο δημόσιο αναρχικό λόγο όπως εξάλλου κάνουν   και τα υπόλοιπα διαδικτυακά ή έντυπα εγχειρήματα. Σκοπός δεν είναι η αντιπληροφόρηση αυτή καθεαυτή αλλά η εξερεύνηση , η εξέταση και η ακτινογραφία θεμάτων μέσα από αμφιλεγόμενες οπτικές , αιρετική διάθεση μα πάνω από όλα μια ριζοσπαστική κριτική .

 

Το όνομα του blog είναι παρμένο από το παρελθόν , κλεμμένο απ’ το ομώνυμο περιοδικό The Blast που εξέδιδε ο αναρχικός Alexander Berkman στο San Francisco της Καλιφόρνια μεταξύ 1916-1917. Το The Blast άνηκε σε εκείνα τα αναρχικά έντυπα της αμερικάνικης εξεγερσιακής αναρχοκομμουνιστικής   τάσης που μαζί με το Mother Earth της Emma Goldman, τη Cronaca Sovversiva του Luigi Galeani και άλλων περιοδικών και εφημερίδων της εποχής, υπερασπιζόταν με πάθος την αφορμαλιστική δικτύωση των αναρχικών και τη σαφή εναντίωση στα ομοσπονδιακά μοντέλα οργάνωσης, καθώς και τις τακτικές επαναστατικών αντιποίνων , τον αναρχικό ιλλεγκαλισμό καθώς και τακτικές προπαγάνδας μέσω της πράξης ακόμα και με τη μορφή ατομικής τρομοκρατίας. Επίσης το The Blast όπως και τα υπόλοιπα έντυπα που αναφέρθηκαν ήταν ρητά ενάντια στο μιλιταρισμό που προωθούσε η τάση Κροπότκιν μέσα από την θέση της εμπλοκής αναρχικών στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά της Ανταντ. Η θεματολογία ωστόσο δεν περιοριζόταν σε αυτά μόνο τα ζητήματα αλλά συχνά υπήρχαν αναφορές και αναλύσεις πάνω στο ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης, στον ελεύθερο έρωτα, στην αξία της πολιτικής ανυπακοής καθώς και αναλύσεις λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων.

 

Ο ίδιος ο   εκδότης ο Alexander Berkman είχε εκτίσει 14 χρόνια στις φυλακές καταδικασμένος για την απόπειρα εκτέλεσης του καπιταλιστή Henry Clay Frick , μια εμπειρία η οποία τον οδήγησε να γράψει το βιβλίο Αναμνήσεις Φυλακής ενός Αναρχικού . Τα γραφεία του περιοδικού δέχονταν συχνά τις όχι και τόσο φιλικές επισκέψεις της αστυνομίας του San Francisco   με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη Νέα Υόρκη για να σφραγιστούν τελικά από τις αρχές οριστικά ενώ ο ίδιος ο Berkman θα   συλλαμβάνονταν με τους ειδικούς αντι-ανατρεπτικούς νόμους της εποχής και θα ξαναφυλακίζονταν μαζί με την Emma Goldman για περίπου δυο χρόνια   και στη συνέχεια θα απελαύνονταν στην ΕΣΣΔ ακριβώς την εποχή των ανελέητων διώξεων αναρχικών από το μπολσεβίκικο καθεστώς.

Βάση της εμπειρίας τους και των όσων είδαν στην ΕΣΣΔ θα έγραφαν το 1925 το βιβλίο Ο Μπολσεβίκικος Μύθος   ( The Bolshevic Myth ) ασκώντας δριμεία πολεμική στη Σοβιετική τυραννία.

 

Με μια παιγνιώδη λοιπόν, σχεδόν εικονοκλαστική διάθεση , και μια αίσθηση κάποιας συγγένειας , ( με όλες τις αποκλίσεις ασφαλώς) επιχειρήθηκε αυτό το ταξίδι στο χρόνο και η απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ονόματος για το Blog. Στη συνέχεια του εγχειρήματος στόχος είναι η εμβάθυνση της κριτικής θεωρίας , η πρόκληση συμφωνιών, διαφωνιών μα πάνω από όλα η πρόκληση προβληματισμών.